A Sport-tehetségek a fejlődés útján c. projekt mai foglalkozásán az értéklicit feladatot Porkoláb Lajos és Lisztes Éva ötlete alapján valósítottuk meg. A gyerekek kaptak 1000 jelképes Forintot. Ezután a foglalkozásvezető ismertette a licitálás menetét. Aki a legtöbbet ajánlotta fel a liciten lévő értékért, az vihette el, azé lett az adott érték. A licitálás tárgyai a következő értékek voltak, a teljesség igénye nélkül: család, gyerek, tanulás, munka, iskola, tudás, becsület, egészség, biztonság, békesség, gondoskodás, felelősség.
Az értéklicit után megbeszéltük, hogy milyen érzés volt a licitáláson részt venni, ki hogyan licitált, milyen módszert, taktikát alkalmazott, vett-e már részt valamikor valamilyen licitáláson. A résztvevők egyenként mondták el a feladat zárásaként, hogy melyik értékekre „tettek szert" és indokolták meg, hogy miért fontos ez az érték számukra.

A feladat célja az volt, hogy a fiatalok számára nyilvánvalóvá váljon, mennyire összetett az érték fogalma, és hogy egyik ember számára sem jelenti feltétlenül ugyanazt. A feladat segítséget nyújt a differenciált gondolkodás megjelenése által, a másik véleményének, értékeinek elfogadásában.